in

MSCommunity BiH

Zajednica korisnika Microsoft tehnologija, IT profesionalaca, programera, entuzijasta i partnera u Bosni i Hercegovini.

Korisnicke grupe...

Last post 04-05-2011 2:41 by Jelena Miodragovic. 1 replies.
Page 1 of 1 (2 items)
Sort Posts: Previous Next
  • 02-10-2010 20:41

• osimblog
    • Top 500 Contributor
    • Joined on 02-03-2010
    • Posts 2
    • Points 0

Korisnicke grupe...

Kako odrzavam jedan odredjen broj racunara na WinXP platformama ALI u lokalnim grupama mreze dolazim vrlo cesto do problema"padanja sustava". U 90% slucajeva krivi su sami korisnici koji na kraju u 100% slucajeva kazu'nisam ja, samo se pokvarilo.Kada sam ugasio racunar bilo je sve ispravno'.

Eh znaci gore je naveden problem...  Ima par dana da prakticiram izbacivanje tih korisnickih racuna iz Administrator grupe i stavljam ih u User grupu. Na prvi pogled cini se da sve radi kako treba. Dakle nema instaliranja raznoraznih aplikacija, screen saver-a i slicne gamadi pa na kraju niti virusa i crva.

Desiolo mi se na dva racunara WinXP SP3 da cak i nakon odradjenih koraka koje sam naveo korisnici mogu da rade sta ih volja, odnosno sam sam oprobao i nema nikakvih restrikcija?? Moze tip do cega bi moglo biti?

Kako uopce radim to? Dakle ulogiram se kao Administrator, zatim desni klik na My Computer i manage. Kliknem na polje Users i odredim korisnika te mu dodam grupu User i uklonim grupu Administrator. Ako ima neko bolje efikasnije rjesenje slobodno napisite. Isto tako molim i moguci odgovor na prvo pitanje :)

Zahvaljujem...

http://www.osimblog.net/

http://operacijski-sustavi-i-mreze.blogspot.com/
    • Post Points: 0
  • 04-05-2011 2:41 In reply to

Re: Korisnicke grupe...

Mogu da primetim da nisi uveo nikakve restrikcije na User grupe.

Mislim da problem moze bar delimicno da se resi sa lokalnim korisnickim polisama. Iako bi najbolje resenje bilo da postoji domen kontroler (server koji kontrolise ostale racunare), ovde se verovatno radi o manjoj grupi pa je mozda i nepotreban.

Dakle, ono sto tebi treba je MMC konzola. Nju pokreces preko run->mmc. U njoj ces naci niz odlicnih alatki, a medju njima se nalazi Group policy object (u nasem slucaju to je Local computer policy jer nema centralizovanog sistema). Mozes i direktno da je pokrenes preko run->gpedit.msc.

Uclani sve korisnike u jednu grupu i primeni na njih restrikcije preko lokalne polise.

Eto, to je ono sto bih ja uradila, nadam se da sam bila od neke pomoci!

Pozdrav!!!

• Post Points: 0
Page 1 of 1 (2 items)