MSCommunity Sarajevo, Hercegovina MSC Mostar, New Office Sarajevo, MSC UG Zenica

Prijavi u grupu

MS Community Sarajevo ::: Februar 2017

MSCommunity Sarajevo - Utorak - 28.02.2017. – 18:00

Nastavljamo naše redovne mjesečne sastanke. Dvije veoma dobre i interesantne teme, dosta aktuelne. Pričamo o značenju "serverless" i migraciji mail sistema na Exchange Onilne.

Agenda

18:00 - 18:45

Migracija mail sistema na Exchange Online

Omar Kudović

Kako i na koji način najbolje pripremiti i odraditi miguraciju mail sistema na Exchange Online? Koje postavke treba spremiti, na šta obratiti pažnju i najbolje i najjednostavnije odraditi migraciju na online servise. Kroz predavanje ćemo obraditi više opcija za migraciju, prikazati demo kroz EAC, te pogledati šta i kako raditi s MX, SPF, rDNS zapisima.

Predavač: Omar Kudović
Bio: Zaposlen u Microsoft BiH. Posjeduje iskustvo preko 15 godina, u kojem je većinu vremena proveo na instalacijama i integracijama Windows Server, Exchange Server, Skype4B i Office365 platformi. Posljednjih nekoliko godina aktivno radi na raznim projektima implementacije riješanja za Skype For Business / Exchange u poslovnom okruženju, s velikim fokusom na cloud riješenja. Svoja iskustva predstavljao je na Microsoft Network, Microsoft Community Conference, Microsoft TechDays, KulenDayz, Microsoft Indeed Bulgaria, ATD i Sinergija konferencijama. Također je aktivan član MS Community BiH. Od 2013. četiri puta nagrađen od strane Microsoft s MVP titulom za Skype For Business. Vodi i uređuje blog o Lync Server / Skype For Business (http://kingdomoflync.wordpress.com) i pasionirani ljubitelj Hi Fi, vina, muzike i rockabilly kulture.

19:00 - 19:45

Šta je to serverless i šta mi to znači?

Enes Pelko

Je li serverless još jedna u nizu popularnih krilatica koje samo prepakuju stare ideje ili je zaista nova paradigma koja će značajno promijeniti način na koji razvijamo aplikacije? U ovoj sesiji ćemo pokušati da otklonimo sumnje o tome šta jeste a šta nije serverless, kako zaista utiče na razvoj aplikacija i proces deplojmenta. Pogledat ćemo i neke uobičajene scenarije upotrebe te Azure Functions kao serverless ponudu u Azure.

Predavač: Enes Pelko
Bio: Enes Pelko ima preko 10 godina profesionalnog iskustva kao Software Developer, trenutno radi u Authority Partners kao Solution Architect. Tokom karijere je najviše radio na velikim enterprise sistemima, dok u zadnje vrijeme se više bavi web i cloud developmentom. Pored pisanja softvera voli i učestvovati na community događajima, dijeliti i kupiti znanje kao i družiti se sa kolegama.