MSCommunity Sarajevo, New Office Sarajevo, MSC UG Zenica

Prijavi u grupu

Majski sastanak ::: MS Community Sarajevo

MSCommunity Sarajevo - Srijeda - 31.05.2017. – 18:05

Nakon odličnog MS Network 7 idemo dalje s našim sastancima. Ovaj put imamo ponovo dva veoma interesantna predavanja (IT Pro + DEV), te predavače Nedima Sadovića i Elvira Čišiju. Prijave preko portala MS Community. Ukoliko bude bilo kakvih promjena u satnici ili redosljedu predavanja, informacija ce biti na vrijeme prosljeđena preko zvanične stranice i FB stranice.

Agenda

18:05 - 18:50

Sve novosti nove verzije Hyper-V

Nedim Sadović

Nova verzija Hyper-V role dolazi s mnogim poboljšanjima koje će nam olakšati svakodnevni posao u radu s virtualnim okruženjem. Iz verzije u verziju Hyper-V je sve bolji, transparentniji i inovativniji stoga Vas pozivamo na ovo predavanje kako bih Vam barem malo približili šta nam je novo došlo i šta još možemo očekivati od virtualizacije.

Level: 200

Demo: 30%

O predavaču: Nedim Sadović je uposlen u kompaniji Logosoft kao System administrator edukacionog centra i predavač oficijelnih Microsoft kurseva. Posjeduje više od 30 certifikata od kojih su i MCT, MCSA, MCSE, MCSA+S, MCSE+S, MCTS, MCITP i MCSE: Private Cloud, MCSE: Server Infrastructure i mnogi drugi. Na većem broju certifikata koje posjeduje, stoji i oznaka „Charter Member“, koja označava da je nosilac certifikata položio određeni ispit među prvih 100 ljudi u svijetu. Primarni interesi su dizajniranje i planiranje virtualnog okruženja, Active Directory infrastrukture i desktop deploymenta. Također je i jedan od trenera na projektu Microsoft Skills Centar u BiH za koji je radio planiranje i organizaciju testiranja i predavanja. U slobodno vrijeme druži se s ljudima iz IT svijeta, stječe nova znanja i vrlo rado ih dijeli s ostalima.

19:00 - 19:45

SQL Server Database Backup i Restore – Best Practices

Elvir Čišija

Najgore vrijeme da saznate da vaša backup strategija ne funkcionira ili da je uopće nemate je trenutak kad izgubite bazu podataka i želite uraditi restore. Zato je dobro na vrijeme shvatiti koliko je redovan i ispravan database backup važan za vašu disaster recovery strategiju i da bi postojanje ispravnog backupa trebalo biti neupitno u takvim trenucima. Ovo predavanje pokriva tipove backupa, moguće scenarije i savjete kako izabrati najbolju opciju za određenu infrastrukturu.

Demo: 50%

Nivo predavanja: 300

O predavaču: Više od 17 godina iskustva u projektiranju, razvoju i administraciji baza podataka, uglavnom u oblasti bankarstva i zdravstva. Radio na projektima za IFC, AGFA, IOS, Inter-American Development Bank i sl. u Evropi, Aziji i Južnoj Americi. Trenutno vodi odjel za razvoj software-a u firmi MedIT, koja se bavi informatičkim riješenjima u medicini. Posjeduje veliko iskustvo u projektovanju i administraciji velikih i kompleksnih baza podataka na SQL Serveru od verzije SQL Server 2000 do SQL 2016. Radio na implementaciji High Availability & Disaster Recovery tehnika kao AlwaysON Availability Groups, Clustering (Active-Active i Active--Passive), Database Mirroring, Transactional Replication i Log Shipping. Održao više predavanja na konferencijama i redovnim MS Community sastancima sa temama vezanim za Database modeliranje i Database administraciju. Uređuje blog www.sql.ba gdje se objavljuju članci vezani za SQL Server te savjeti i skripte za pomoć Database Administratorima i Developerima na našem jeziku. Privatno, vlasnik i urednik portala www.svemir.ba.