Nova blog lokacija za ddamir's blog

Na početku godine, napravio sam neke izmjene u mojim aktivnostima vezanim za blog. Svi koji su do sada pratili i čitali moj blog i dalje će to moći da rade, ali na drugoj lokaciji. Moj blog se sada nalazi na http://dizdarevic.ba/ddamirblog. Pored toga, postovi na ovom blogu bit će uglavnom na engleskom jeziku. Moguće je da objavim i neki post na bosanskom, ukoliko je fokusiran samo na BH čitaoce. I da, trudit ću se da pišem malo više nego do sada. Za početak, posjetite moj novi blog, imam jednu malu nagradnu igru tamo :). Pozdrav i hvala svima koji su do sada čitali moje postove.
Posted by ddamir with no comments

System Center 2012 Service Manager Cookbook–by Packt Publishing

Svima koje interesuje System Center 2012 Service Manager, vjerovatno će interesantna biti novoobjavljena knjiga Service Manager Cookbook, koju je izdao Packt Publishing a napisalo ju je nekoliko MVP-a i MCT-a, eksperta iz ove oblasti. Kako je Service Manager 2012 mnogo više od još jednog proizvoda iz System Center porodice, koji se može lako „naklikati“, više je nego poželjno konsultovati literaturu ovog tipa prije ulaska u fazu planiranja odnosno deployment. Knjiga zato i počinje prilično netehničkom pričom o ITSM Framework-u i procesima, ITIL-u, Asset Managementu, Service Requestima, Incident i Problem Managementu te o IT Service desk procesima i poslovima. Prvo poglavlje završava diskusijom o service level managementu, što je iznimno važna komponenta. Ostatak knjige, podijeljen u 11 poglavlja i dva dodatka, bavi se sa administracijom i konfiguracijom Service Manager 2012, sa aspekta njegovih pojedinačnih komponenti i resursa kojima upravlja, ali i sa aspekta procesa koji se sprovode unutar jedne upravljive IT infrastrukture. Završava sa poglavljem o automatizaciji procesa kroz Service Manager čemu vjerovatno svi teže.

Više informacija o knjizi dostupno je na http://www.packtpub.com/microsoft-system-center-service-manager-2012-cookbook/book . Cijena nije prevelika i dobro oslikava kvalitet sadržaja. Ako planirate deployment Service Managera-a ili se jednostavno želite upoznati sa tim šta može ovaj proizvod, ovo je dobra knjiga za to.

Posted by ddamir with no comments

SAVE THE DATE–6.12.2012. WINDOWS 8 COMMUNITY EVENT

Izrazito mi je drago da članove MSCommunity-a mogu pozvati na još jedan vrlo interesantan događaj koji organizujemo 6.decembra 2012 od 11 do 15 sati u velikom amfiteatru Mašinskog Fakulteta u Sarajevu. Ovaj put pravimo događaj koji je posvećen najnovijim consumer tehnologijama : Windows 8, Surface tablet i Windows Phone 8.

Planiramo dosta zanimljivih predavanja, live demonstracija a i vrijednih nagrada za posjetioce. Link za registraciju će biti objavljen vrlo skoro, pa savjetujem da pratite MSCommunity portal, te da nikako ne propustite ovaj događaj.

Vidimo se uskoro!

Posted by ddamir with no comments

Formiranje baze IT stručnjaka u MSCommunity-u

Dragi članovi MSCommunity-a,

Koristim ovu priliku da Vas informišem o jednoj novoj inicijativi koju smo pokrenuli zajedno sa Microsoft-om BiH, a koja je namijenjena upravo Vama, članovima MSCommunity user grupa u BiH. Želimo da postignemo bolju povezanost članova user grupa, Microsoft partnera i samog Microsofta u BiH, kroz identifikovanje i korištenje resursa znanja kojima raspolažete, a na obostranu korist.

Cilj ovog projekta je da se formira jedna centralizirana baza IT stručnjaka, članova MSCommunity user grupa u BiH, koja bi se koristila za povezivanje onih kojima su stručnjaci potrebni sa onima koji raspolažu odgovarajućim vještinama. Tako bismo omogućili IT kompanijama u BiH, prvenstveno Microsoft partnerima, ali i samom Microsoftu, da u slučaju da im je potrebna osoba za držanje neke tehničke prezentacije, konsultacije ili rad na projektu, ili eventualno zaposlenje, kroz ovu bazu mogu lako doći do takve osobe u gradu u kojem rade.

Smatramo da bismo na ovaj način postigli višestruku korist i za pojedince i za firme, jer bismo omogućili da oni koji posjeduju znanje isto mogu na pravi način prezentirati i iskoristiti.

Ovaj poziv već je ranije poslan na MSCommunity mailing listu, ali evo da objavim i ovdje za one koji možda nisu vidjeli taj mail.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće u ovoj akciji, molimo Vas da pošaljete mail sa potvrdom na admin at mscommunity.ba najkasnije do 14.11.2012. Nakon toga, u roku nekoliko dana, na mail adresu koju navedete u Vašem mailu, bit će poslana online anketa u kojoj ćemo prikupiti potrebne podatke za pomenutu bazu.

Vaše podatke koristit ćemo isključivo u svrhu ovog projekta. Ukoliko niste zainteresovani za učešće u ovom projektu, zanemarite ovaj poziv, nije potrebno da se izjašnjavate o tome.

Iskreno vjerujemo da zajedno možemo doprinijeti jačanju IT scene u BiH, povećanju naše konkurentnosti uopšte i razvoju samog tržišta.

Srdačan pozdrav,

MSCommunity BiH & Microsoft BiH

Posted by ddamir with no comments

Windows Server 2012 Community RoadShow–PRIJAVITE SE

clip_image002

REGISTRUJTE SE ZA  Windows Server 2012 Community Roadshow!

Ako želite:

 • Slušati level 300+ sesiju
 • Naučiti šta je novo
 • Čuti šta je poboljšano
 • Vidjeti šta je fenomenalno u Windows Server-u 2012
 • Probati Windows Server 2012

….OVO JE EVENT KOJI NE SMIJETE PROPUSTITI!

O čemu se radi?

 • Kao člana MSCommunity user grupe pozivamo Vas da POTPUNO BESPLATNO prisustvujete treningu za Windows Server 2012
 • Dobijate priliku da čujete čisti tehnološki sadržaj i sami probate Windows Server 2012
 • Povežite se sa drugim MSCommunity članovima

Kada i gdje?

Trening se održava 02.11.2012, od 10:00 do 15:00 u prostorijama Logosoft Edukacije u Sarajevu (Vilsonovo Šetalište 9). i 21.11. od 16:30 : do 20:30

Registracije se obavljaju isključivo preko linka na početku ovog maila. Molimo Vas da se registrujete samo ako ste sigurni da možete doći.

Predavač

Trening će održati Damir Dizdarević, Microsoft MVP i MCT, autor oficijelnih Microsoft kurseva za Windows Server 2012, koji će uskoro biti objavljeni.

Agenda

 • Server Manager and PowerShell
 • Highly Available Files and Services
 • Storage Enhancements
 • Network Enhancements
 • Scenarios for Server Virtualization

Snacks & Drink break

 • Hyper-V Enhancements
 • Mobility and Flexibility
 • Storage and Networking Enhancements for Hyper-V
 • Network Virtualization

Posted by ddamir with no comments
More Posts Next page »